درباره پمپ شناور ابارا
مشکل کمبود آب در بیشتر جاهای کشور به چشم می خورد. برای برطرف کردن این مشکل در اکثر جاها نیاز به حفر چاه و استخراج آبهای زیرزمینی برای مصارف کشاورزی، خانگی و صنعتی می باشد. برای استخراج آب از این گونه چاه ها به طور معمول از پمپ شناور ابارا استفاده می گردد. بدین صورت که پمپ شناور را در داخل چاه گذاشته و بدین صورت اب را به بیرون چاه هدایت می کنند.
پمپ شناور ابارا در در گروه پمپ های درون اب می باشد و از آن جهت افزایش فشار آب استفاده می گردد. این دسته از پمپ ها به دلیل صرفه جویی در انرژی، پایین بودن هزینه های راه اندازی و نگهداری، و عدم نیاز به فوندانسیون و طراحی بدنه، گزینه مناسبی جهت استفاده می باشد.
خنک کاری این پمپ شناور ابارا توسط آب انجام می شود. به طوری که وقتی درون آب قرار میگیرد با عبور جریان آب از روی پوسته آن موتور پمپ خنک می شود. همچنین در خروجی الکترو پمپ شناور ابارا از یک شیر یک طرفه جهت جلوگیری از برگشت آب به شناور استفاده می شود. که این امر باعث می شود آسیب رسیدن به پمپ به حداقل برسد.
پمپ شناور ابارا معمولا از 2 قسمت مجزای پمپ و موتور تشکیل شده است. که به صورت کامل آب بندی شده و عموما با فلنج با هم کوپل می شوند.
موتورهای پمپ شناور ابارا دارای 1.5 متر یا بیشتر کابل انعطاف پذیر می باشد. مقاومت این کابل ها در مقابل رطوبت بسیار بالا بوده و متناسب با نوع نیاز و مصرف کاربر می توان نوع مقاومت و طول آن را تغییر داد.
سیستم دوار در موتور شناور (دینام شناور) می تواند از نوع بلبرینگی یا کف گرد باشد. خنک کاری و روانکاری در موتورهای شناور بلبرینگی توسط روغن های خوراکی و در موتورهای شناور کف گرد توسط محلول آب و گلیکول (ضد یخ) صورت می گیرد. معمولا مایع روانکار در کارخانه سازنده به پمپ اضافه می شود اما قبل از راه اندازی پمپ حتما باید از پیچ تعبیه شده روی بدنه موتور شناور آن را کنترل کرد.
نکات مهم جهت نصب و نگهداری پمپ آب شناور
پمپ شناور ابارا نیاز به نگهداری خاصی ندارد، ولی در کل رعایت چند مورد در این دسته الزامی می باشد. از جمله این موارد می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- در یک بازه زمانی منظم (هریک سال یا دو سال)، از پمپ، لوله ها، اتصالات و مخزن بازدید کنید تا درصورت وجود مشکل آن را رفع نمایید.
- اگر پمپ آب به اندازه کافی آبرسانی نمی کند، به دلیل رسوب مواد نامناسب می باشد که باید اقدام به تمیز کردن آن کنید.
- سعی کنید در فواصل زمانی منظم پروانه ها و اطراف شفت را تمیز کنید.
- هنگام نصب پمپ های الکتریکی به صورت عمودی، لازم است اطمینان حاصل کنید که موتور در پایین چاه یا مخزن قرار نداشته باشد و هنگام نصب پمپ آب به صورت افقی، به این نکته توجه داشته باشید که موتور در انتهای مخزن باقی نماند.
- در خروجی پمپ شناور آب، برای جلوگیری از برگشت آب به داخل پمپ باید یک شیر یکطرفه نصب گردد.
- پمپ های با پروانه شعاعی (طبقه تخت) برای استخراج آب از چاه های ماسه دار مناسب نیستند، جهت استخراج آب از این نوع چاه ها باید از پمپ آب شناور کوزه ای استفاده گردد. (نوع پروانه هر پمپ آب توسط کارخانه سازنده مشخص می شود)
- سطح موتور در معرض رسوبات آهکی و قلیایی نباید قرار گیرد زیرا رسوبات تشکیل شده روی بدنه موتور مانع از خنک شدن آن توسط آب می شود و موجبات خرابی موتور را فراهم می آورد.
- این پمپ ها به دلیل خنک شدن با آب اطراف پوسته و نداشتن پروانه خنک کننده، به هیچ عنوان نباید بدون آب فعالیت کنند.
- مقدار دمای مایع اطراف شناور، حداکثر تا 40 درجه سانتی گراد می باشد، لذا در صورتی که از شناور در انتقال مایعات اشتعال زا مانند نفت و سایر مشتقات استفاده می گردد، باید الکتروموتور آن حتما ضد جرقه باشد.
کاربرد پمپ شناور ابارا
- پمپ های شناور جهت تامین آب مصرفی خانگی
- کشاورزی جهت تامین آب مزارع و باغ ها
- مورد استفاده در صنایع
- سیستم های آتشنشانی
- سیستم های هدایت فاضلاب
- شناور حفاری
- چاه های کم عمق، نیمه عمیق و عمیق
- آبنما و فواره
- الکترو پمپهای شناور سولار (سیستم های خورشیدی)
راهنمای انتخاب پمپ شناور ابارا مناسب برای مصرف
- قطر دهانه چاه: چاه های آب معمولا در دو نوع دستی و مته ای حفر می شوند. قطر دهانه چاه در انتخاب پمپ شناور بسیار مهم است و قطر خارجی الکتروپمپ باید به گونه ای انتخاب شود که همیشه از قطر دهانه چاه کوچک تر باشد.
- هد: هد به ارتفاع آبرسانی پمپ شناور ابارا در راستای عمود گفته می شود و معمولا بر حسب متر بیان می شود. هد پمپ در شناورها باید به گونه ای محاسبه شود که علاوه بر پشتیبانی از اختلاف سطح، بر تلفات مسیر شامل افت اتصالات، شیرآلات، نازل ها و تجهیزاتی نظیر فیلتر و صافی غلبه کند. توصیه می شود نقطه کاری پمپ شناور ابارا در وسط منحنی همپوشانی یا Best efficiency point انتخاب شود تا موتور شناور دارای بهترین عملکرد باشد.
- قطر خروجی: خروجی پمپ شناور ابارا بصورت رایج در اندازه های استاندارد طراحی و ساخته می شود و معمولا بر حسب میلیمتر یا اینچ بیان می شود. قطر خروجی پمپ در شناورها ارتباط مستقیمی با حجم آب خروجی دارد و سایز لوله باید به گونه ای انتخاب شود که با خروجی پمپ مطابقت داشته باشد. سایز لوله می تواند بزرگتر یا هم اندازه خروجی پمپ باشد اما استفاده از لوله با قطر کمتر به جهت جلوگیری از آسیب دیدگی دینام شناور توصیه نمی شود.
- دبی: دبی در شناورها عبارت است از حجم خروجی آب در واحد زمان که بر حسب متر مکعب در ساعت یا لیتر در دقیقه بیان می شود. در صورتیکه پر کردن مخازن، آبیاری یا آبرسانی در حجم زیاد باشد باید از پمپ با دبی خروجی بیشتر استفاده کرد. دبی خروجی روی توان الکترو موتور پمپ شناور ابارا تاثیرگذار است و هرچه دبی بیشتری مورد نیاز باشد باید از موتور شناور با توان بیشتر استفاده کرد.
- طبقات پمپ شناور ابارا: هر طبقه از پمپ های چاهی شامل پروانه و دیفیوزر و فاصله انداز می باشد که وظیفه افزایش فشار را بر عهده دارند. تعداد طبقات در این پمپ ها به گونه ای می باشد که با حداقل توان موتور بیشترین بازدهی را داشته باشد.
- الکتروموتور شناور: محرکه پمپ های شناور ابارا عمدتا موتور الکتریکی می باشد که توسط آب پمپ شونده و مایع داخلی که می تواند روغن یا ترکیبی از آب و گلیکول (ضد یخ) باشد خنک می شود. موتور های شناور متناسب با توان می توانند تک فاز یا سه فاز باشند. الکتروموتورهای رایج تا توان 2.2 کیلووات در مدل های تک فاز و سه فاز و در توان های بیشتر تنها در مدل های سه فاز طراحی می شوند، البته در برخی برندها تا توان 4 کیلووات نیز موتور شناور تکفاز طراحی و ساخته می شود. شفت در موتورهای شناور کوچک و متوسط به صورت هزار خار و در موتورهای بزرگ بصورت تک خار می باشد. معمولا الکتروموتور شناور ها برای آب با دمای حداکثر تا 45 درجه سانتی گراد مناسب هستند.
مزیت های پمپ آب شناور ابارا
- پمپ های شناور ابارا کاملا ضد آب هستند بنابراین خطر نشت و تماس الکتریکی را از بین می برند.
- برخلاف سایر پمپ ها، در پمپ آب شناور، قبل از عملیات پمپاژ، نیازی به پرکردن منبع آب نمی باشد که این مورد نه تنها باعث صرفه جویی می گردد بلکه خطرات را حد زیادی کاهش می دهد.
- این پمپ ها به دلیل قرار گرفتن در داخل آب، نیازی به تلاش اضافی برای پمپاژ ندارند بنابراین انرژی زیادی مصرف نمی کنند که در نتیجه در مصرف انرژی صرفه جویی خواهد شد.
- پمپ های آب شناور، سبک، راحت و قابل حمل هستند، بنابراین جهت نصب آنها نیاز به هیچ گونه نگرانی نخواهد بود.
- این پمپ ها قادر به انتقال آب از داخل چاه، با ارتفاع های بالاتر از 140 متر نیز می باشند.
معایب پمپ شناور ابارا
- یکی از بزرگترین معایب پمپ شناور ابارا سخت بودن عیب یابی در این پمپ هاست. در واقع اگر پمپ آب شروع به نشت کند، اجزای داخلی بدون هیچ گونه نشانه ای شروع به صدمه دیدن می کنند، با اینکه این موارد نادر هستند ولی در صورت وقوع، خسارات دیر شناخته می شوند.
- دومین ایراد پمپ آب شناور، هزینه ی این پمپ هاست که نسبت به پمپ های دیگر از هزینه ی بالاتری برخوردار است.
- این پمپ ها به دلیل بسته بودن پروانه ها، قابلیت انتقال ذرات معلق کمتری را نسبت به پمپ های کف کش دارند.